Stephen Peck tekee työkseen partiosta parempaa

Anni Emilia Alentola 12.2.2013 6.00 Ihmiset 1 kommentti

Helmikuun alussa Suomessa vieraillut Ison-Britannian partiojärjestön johtaja Stephen Peck kertoi suomalaisille, miten aikuiset saadaan pysymään partiossa.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Helminaari-seminaarissa vieraillut Stephen Peck johtaa Ison-Britannian partiojärjestö Scout Associationia. Hän vastaa muun muassa nuorten ohjelmasta, aikuisten koulutuksesta, uusien lippukuntien perustamisesta ja partion kehittämisestä. Itsekin partiokeskus Gilwell Parkissa asuva Peck on vastuussa myös kaikista maan partiokeskuksista.

– Yhtenä päivänä olen kouluttamassa Suomessa, toisena budjettineuvotteluissa ja kolmantena “oikean partion” parissa Gilwell Parkissa, Peck kertoo.

Peckin työllä on kuitenkin yksi päätehtävä: tehdä partiosta parempaa. Sitä hän käykin nyt kouluttamassa ympäri maailman.

”Älkää tehkö samoja virheitä kuin me”

Brittipartion suuri muutostyö – ohjelman, partioasun, brändin ja ikäkausien uudistaminen – on kertomisen arvoinen tarina. Peck puhuu myös virheistä, joita muiden ei kannata tehdä enää uudestaan.

– Rekrytoimme nuoria vaikka meillä ei ollut tarpeeksi aikuisia. Aikuisille kasaantui liikaa työtä. Emme myöskään ymmärtäneet, kuinka tärkeä apu lasten vanhemmat ovat, Peck listaa.

– Aikuisten pitää saada tulla partioon omilla ehdoillaan. Heidän tulee myös voida osallistua toimintaan itselleen sopivan ajan rajoissa. Me odotamme kamalan paljon siltä pieneltä määrältä aikuisia, jotka ovat mukana toiminnassa. Odotusten seurauksena he uupuvat.

Peckin mielestä lippukuntien onkin opittava suhtautumaan joustavammin uusiin aikuisjäseniin. Kaksi tuntia aikuisen aikaa kuukaudessa ei riitä seikkailijaryhmän vetämiseen. Pieneltäkin tuntuva panostus saattaa silti sitouttaa partiotoimintaan uuden aktiivisen johtajan.

– Kun aikuinen tarjoutuu auttamaan partiossa, on ensimmäinen sana kiitos. Sitten kysymme, mitä hän haluaisi tehdä ja kuinka paljon aikaa hänellä on, Peck sanoo.

Brändi yksi tärkeimmistä tekijöistä kasvutyössä

Partion jäsenmäärän kasvattamiseen Peckillä on selkeä pääsanoma: jos partio-ohjelma on hyvä ja jos aikuisia on tarpeeksi, nuoret tulevat kyllä partioon.

Partion suosion kasvuun Isossa-Britanniassa on vaikuttanut moni asia. Tärkeimmän kolmen joukkoon Peck valitsee aikuisiin panostamisen, brändin uudistamisen sekä keskittymisen siihen, mitä nuoret haluavat.

Nykyään Peck matkustaa ympäri maailmaa opettaen juuri näitä asioita. Jotkut ongelmat, kuten joustavuuden ja avoimuuden puuttuminen, ovat yhteisiä kaikille järjestöille.

– Partiota on vaikea ymmärtää. Se on kuin kultti, salainen seura. Ulkopuoliset eivät tiedä, miten partioon liitytään, emmekä me ota uusia jäseniä kovin hyvin vastaan. Partiolaiset ovat myös huonoja pyytämään apua.

Suomeen Chief Scout?

Osa brittipartion uudistusta oli ”johtajapartiolaisen”, Chief Scoutin valitseminen vuonna 2009. Chief Scout Bear Grylls on tunnettu julkisuudessa seikkailijana, kirjailijana ja televisiokasvona.

– Grylls on juuri oikea henkilö tähän tehtävään, intohimoinen partiolainen ja älykäs julkisuuden henkilö.

Entä pitäisikö Suomessakin olla vastaava Chief Scout?

– Tähän en kommentoi. Meille Chief Scoutista on ollut apua, mutta teidän täytyy miettiä itse, mitä tarvitsette. Tosin aina kun joku sanoo julkisesti partion olevan hyvä harrastus, sillä on merkitystä, Peck sanoo.

Teksti: Anni Emilia Alentola, kuvat: Otso Nuotio.

 

Aiheesta muualla:

Katso tästä Peckin aikuisten rekrytointia partioon käsittelevä luento Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Helminaari-seminaarista.

Kommentoi