Partiomestari-sarja alkaa syksyllä Ylellä

Elina Kivilä 4.4.2013 16.55 Ilmiöt ja tapahtumat 4 kommenttia

Yle TV 2:lla alkaa elokuussa uusi Partiomestari-televisiosarja. Suomen Partiolaisten ja Story of Sports -tuotantoyhtiön tavoitteena on tehdä viihdyttävä ohjelma, joka antaa partiosta ajantasaisen kuvan.

Elokuun puolivälissä alkavassa Partiomestari-sarjassa tarpojavartiot kisailevat ohjelmaa varten järjestettävissä partiotaitokilpailussa. Televisiossa pyritään näyttämään tsemppaava seikkailutarina siitä, mitä kisailijoille tapahtuu.

– Haluamme ohjelman avulla muuttaa partioon liittyviä mielikuvia myönteisemmiksi, tuoda partiokasvatusta tunnetuksi vanhemmille ja saada uusia jäseniä, mutta myös vahvistaa nykyisten jäsenten partioitsetuntoa, kertoo Suomen Partiolaisten kasvatuspäällikkö Timo Sinivuori.

Tv-tuotantoyhtiö toivoi pääsevänsä tekemään ohjelmaa harrastuksesta, joka yhdistää luonnon ja liikunnalliset aktiviteetit. Partiossa molemmat elementit ovat läsnä, joten Suomen Partiolaiset kiinnitti yhtiön huomion.

– Tavoitteemme on, että ohjelma kannustaa nuoria harrastamaan ja liikkumaan vapaa-ajallaan, esimerkiksi partiossa, Story of Sports -tuotantoyhtiön tuottaja Tomi Paajanen kertoo.

Partiomestari on jatkoa nuorten liikunnallisia harrastuksia esitteleville sarjoille, kuten Lentismestari ja Koiramestari. Aiemmin samalla formaatilla toteutetut ohjelmat ovat keränneet jopa 200 000 viikoittaista katsojaa. Sarja on suunnattu varhaisnuorille, seikkailija- ja tarpojaikäisille.

Tarpojat eri puolelta Suomea tähdittävät ohjelmaa

Kymmenestä mukaan lähteneestä partiopiiristä valitaan jokaisesta yksi tarpojavartio. Valitut vartiot pääsevät kilpailussa ratkaisemaan toiminnallisia rastitehtäviä.

– Vartiot eivät kuitenkaan edusta piirejä, vaan koko partioliikettä Suomessa. Pyrimme valitsemaan mahdollisimman erilaiset vartiot, jotta ohjelma kertoisi kattavasti suomalaisesta partiosta, kasvatuspäällikkö Sinivuori kertoo.

Partiotaitokilpailujen mukaisesti vartiot eivät putoa kisasta matkan varrella. Siinä missä tyypilliset tosi-tv-ohjelmat etsivät heikointa lenkkiä, Partiomestarissa voittaja selviää vasta lopussa.

Partiosta ei anneta katteettomia lupauksia

Tekijät toivovat, että tv-ohjelma muuttaa partiomielikuvia todenmukaisemmiksi. Vanhentuneista kliseistä halutaan päästä eroon, mutta liikojakaan ei luvata.

– Tarkoitus on innostaa ja houkutella varhaisnuoria, mutta emme halua antaa myöskään katteettomia lupauksia. Ohjelmassa ei tulla näyttämään jotain täysin extremeä, jota partiossa ei oikeasti tehdä, Sinivuori kertoo.

Myös tuottaja Paajanen haluaa, että ohjelma antaa todenmukaisen kuvan partiosta. Hän kuvailee, että tuleva ohjelma on faktan ja tosi-tv:n sekoitusta.

– Tavoitteena on tehdä viihdyttävä ohjelma, joka antaa myönteisen ja nykyaikaisen kuvan partiosta. Emme tee teatteria tai lavastuksia. Kuvauksiin luodaan sellaiset olosuhteet, jotka voisivat olla millä tahansa partioleirillä, Paajanen sanoo.

Tarpojavartioiden ja tehtäväehdotusten haku on käynnissä

Partiomestarin televisioesitykset alkavat elokuussa. Suunnitelmien mukaan jaksoja tulee olemaan seitsemän. Ohjelman juontaa toimittaja Ronja Salmi.

Jaksot kuvataan ensi kesänä pääasiassa Hämeen Partiopiirin Ilves13-leirillä. Lisäksi materiaalia kuvataan partiolippukuntien koloilla, Hämeen Partiopiirin Leon Lenkki ja Hilkan Kilpa -kevätmestaruuskilpailuissa sekä mahdollisesti Satahanka-meripartioleirillä.

Partiopiirit saavat valita kaksi ehdokasvartiota, joista toinen pääsee ohjelmaan. Tarpojavartioiden haku on käynnissä. Ohjelmaan voi hakea oman partiopiirin ohjeiden mukaan.

Järjestäjät suunnittelevat myös kampanjaa, jossa kerätään vinkkejä hyvistä partiotaitokilpailujen rasteista. Parhaat ehdotukset valitaan kuvattavaan kilpailuun.

Teksti: Elina Kivilä, kuva: Roman Heimhuber.

 

Lue lisää:
Boy Scouts of America sai oman tv-ohjelman (Partiojohtaja 4.3.2013)

  Juho Keitaanniemi

  Kenelle toimitustiimistä olisi hyvä toimittaa partiotaitokilpailujen rasti-ideoita? Onko heidän osoitteensa muotoa etu.suku@yle.fi?

  Juho Keitaanniemi

  Ja hienosti jätin lukematta sanan _suunnittelevat_. No voisin kyllä ilman vinkkikilpailuakin jakaa ideoita 🙂

  Anna Munsterhjelm

  SP:n Timo Sinivuori vetää projektia, sinne kantsii tässä vaiheessa laittaa kaikki ideat! @partio.fi. Piirit eivät sinänsä ole mukana toteutuksessa/ohjauksessa.

  Anni Alentola

  Juho, kannattaa varmaan tässä vaiheessa olla omaan piiriin yhteydessä ja kertoa heille ideat! 🙂

Vastaa käyttäjälle Juho Keitaanniemi Peruuta vastaus