Partiomestaruutta ei saavuteta yksin

Partiojohtaja 9.8.2013 19.37 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Kisavartiot tavoittelivat Partiomestari-sarjan kuvauksissa Ilves-leirillä paitsi voittoa, myös hyvää fiilistä. Lauantaina 10.8. televisiossa starttaavassa kilvassa lisäpisteitä saa toisten auttamisesta.

Pieni hetki, käynnistetään! Ääni käy! – Kamera käy! – Ja olkaa hyvät!

Savukone käynnistetään ja ensimmäinen vartio juoksee lavastetulle onnettomuuspaikalle auttamaan uhreja. Suorituksen jälkeen partioässät Patrick “Pata” Degerman ja Kari “Poppis” Suomela antavat lyhyen palautteen suorituksesta ja vartio ohjataan jatkamaan matkaa. Tekijät palaavat taas lähtöasetelmiin, ja seuraava vartio pääsee tositoimiin.

Partiomestari-sarjan kuvauksissa aistii, että nyt ollaan tekemässä televisio-ohjelmaa. Ruokarastilla ateria valmistetaan satunnaisen kannon sijaan hiotun puupöllin päällä. Ruoka-aineksia ei ole jaoteltu muovipusseihin, vaan ne on aseteltu MasterChef-tyyliin heinäpaalien päälle erilaisiin lasikippoihin.

Partiomestari syntyi Suomen Partiolaisten ja Story Of Sports -tuotantoyhtiön yhteistyönä. Partiomestarin tittelistä kilpailee kaksitoista kisavartiota, jotka edustavat kymmentä eri partiopiirejä.

Lisäpisteitä muiden auttamisesta

On ilo nähdä, kuinka hyvällä fiiliksellä ja toisiaan auttaen vartiot suorittavat tehtäviä. Naapurilta voi aina pyytää apua ja vaikka ollaankin mukana kilpailussa, pidetään ensisijaisesti yllä hyvää fiilistä.

Kuksat-vartion jäsenet Oskari Railo, Eetu Voutilainen ja Santeri Gardemeister kehuvat kuvausten meininkiä hyväksi.

– Ollaan onnistuttu hyvin ja meillä on tosi hyvä yhteishenki, pojat hehkuttavat.

Suomen Partiolaisten kasvatuskoordinaattori Olli Kamusen mukaan yhteistoiminta merkitsee Partiomestarissa paljon. Esimerkiksi muiden auttamisesta saa lisäpisteitä.

Kysymykseen siitä, näyttääkö Partiomestari-sarja katsojille mitä partio oikeasti on, pojat vastaavat kielteisemmin.

– Ei näytä, ollaan enemmän retkillä ja metsässä, eikä aina kilpailla, sanoo Gardemeister.

– Riippuu niin paljon lippukunnasta ja johtajista, millaista toiminta on. Toiset ovat kololla, toiset metsässä, mutta eihän tämä nyt ihan oikeaa kuvaa anna. Niin ja partio on elämäntapa, kuittaavat pojat.

Huoltajana ja mentorina kulisseissa

Vartiot saivat tuoda Ilves 13 the Movie -leirillä tapahtuneisiin kuvauksiin mukanaan huoltajan.

– Ennakko-ohjeessa luki tiukasti, että olemme pikemminkin töissä kuin leirillä. Huolehdimme väli- ja iltapaloista, kuljetamme leiriläisiä saunaan ja keitämme kahvia, kertoo huoltajana toimiva Tiina Äijälä.

Vartiot kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa toukokuussa Leon Lenkki ja Hilkan Kilpa -partiotaitokisoissa, jossa jokaisen vartion mukana kiersi mentori. Varsinaisissa kuvauksissa mentoreita oli vähemmän ja heistä jokaisella oli kolme vartiota huollettavanaan.

Satu Salo-Jouppila Ilkan Partiolaisista kertoo, että mentorin ydintehtävänä oli tsemppaus. Mentorit myös katsoivat perään, että vartiot olivat oikeaan aikaan oikeassa kuvauspaikassa ja että rinkkaan oli pakattu oikeat tavarat.

Partiomestari-sarja on Salo-Jouppilan mielestä toisaalta partiomainen, mutta toisaalta myös näyteikkunapartiota. Tehtävissä on aivan erilaiset puitteet verrattuna tavallisiin partiotaitokisoihin. Esimerkiksi riu’ut täytyi asettaa tiettyyn kulmaan kuvausta varten.

Olli Kamusen mukaan partiomaisuus näkyy monipuolisesti esimerkiksi Partiomestarin inserttien kautta. Niihin on kuvattu materiaalia muun muassa meripartiosta, kansainvälisellä partioseikkailulla Explorer Beltillä ja monikulttuurisella Kämppi-leirillä.

Kisa Partiomestarin tittelistä alkaa Yle TV2:lla lauantaina 10.8. kello 9.31.

Teksti: Hilja Mäkinen, kuvat: Joni Kuusisto.

Korjaus 12.8.2013 klo 13:16: Partiomestarin tittelistä kisaa kymmenen sijaan kaksitoista vartiota, jotka edustavat kymmentä eri partiopiiriä.

 

Aiheesta muualla:
Partiomestari-sarjan sivut
Partiomestari-sarja alkaa syksyllä Ylellä (Partiojohtaja, 4.4.2013 16.55)
Partiomestari-sarja tuo taitavia nuoria tv-ruutuun (www.partio.fi, 30.7.2013 14.56)

Kommentoi