Suositun partiotuotteen keksiminen on yllättävän vaikeaa

Elina Kivilä 7.4.2014 13.52 Ilmiöt ja tapahtumat 6 kommenttia

Viralliseen partioasuun kuuluvien tuotteiden lisäksi tarjolla on myös vapaa-ajan partiotuotteita. Niitä kaivataan lisää, mutta toimivan tuotteen keksiminen on vaikeaa.

Väiskin näköinen sateenvarjo, siniset alushousut, partiolaista esittävä kännykkäkoru, ja t-paita, jossa lukee “ei ikinä yksin”. Näin esimerkiksi. Partion vapaa-ajantuotteita on jo jonkin verran, mutta partiolaiset ovat antaneet sellaista palautetta, että tuotteita on liian vähän.

– Palautteissa on esitetty kaikenlaisia toivomuksia hauskoista hupsuttelutuotteista ja sukkahousuista lähtien käyttövaatteisiin, kuten ulkotakkeihin, Suomen Partiolaisten yhteyskoordinaattori Tarja Isola kertoo.

Partiotuotteista vastaavan Scandinavian Outdoorin myyntipäällikkö Niina Jurvasen (kuvassa) mukaan useimmat vapaa-ajan tuotteet ovat jo vanhoja. Hän paljastaa, että toteuttamiskelpoisia ideoita ja toiveita uusista vapaa-ajantuotteista on paljon.

– Haaveilemme esimerkiksi yhteistyöstä tunnettujen merkkien, kuten North Facen, Haglöfsin, Haltin tai Fjällrävenin kanssa. Vaikkapa partio-Kånken-reppu voisi olla hieno, Jurvanen tuumii.

Hyvänkin idean suosio on epävarma

Nyt Suomen Partiolaisten ja Scandinavian Outdoorin kesken pohditaan, voisiko jostain ideasta olla hittituotteeksi. Huomioon pitää ottaa paljon asioita, kuten tuotteen kiinnostavuus, eettisyys, ympäristöystävällisyys sekä hinta.

Partiolaiset voivat olla kiinnostuneita niin monista erilaisista tuotteista, että valinnan vaikeus hankaloittaa ideointia. Jurvanen uskoo, että paras ratkaisu olisi ottaa valikoimiin monipuolisesti hyvännäköisiä vaatteita, asusteita ja esineitä, joissa on jotain pientä, mikä paljastaa kantajansa partiolaiseksi. Ei kuitenkaan mitään virallista partiologoa, vaan jotain persoonallista ja nuorekasta.

– Sellaiset tuotteet toimisivat normaalissa arkielämässä hienovaraisena osoituksena siitä, että niiden omistaja on ylpeä partiolaisuudestaan. Samalla tälle ihmiselle entuudestaan tuntemattomat partiolaiset huomaisivat, että tuohan on myös partiolainen. Se olisi siis viestintää, Jurvanen kertoo.

Rennoille partiovaatteille on kysyntää

Saadun palautteen mukaan vapaa-ajalle sopivia vaatteita ja erityisesti paitoja toivotaan. Esimerkiksi suurjuhlissa, leireillä ja muissa vastaavissa tapahtumissa haluttaisiin käyttää erimallisia rentoja partiopaitoja.

Viimeisimpänä vapaa-ajalle sopivana tuotteena päätettiin kokeilla kolmea erilaista kuvallista t-paitaa, jotka julkaistiin viime vuonna. Myyntipäällikön mukaan kauppa käy, vaikkakaan ei aivan odotusten mukaisesti.

– Saamme yllättävän vähän palautetta vapaa-ajan tuotteista. Esimerkiksi näistä t-paidoista olisi hyvä tietää, ovatko ne partiolaisten mielestä epämukavan mallisia vai eivätkö vain kuvitukset miellytä, Jurvanen sanoo.

Aikuisille partiolaisille julkaistaan kevään aikana uusi tummansininen pikeepaita, jota voi käyttää, kun t-paita tuntuu epäsiistiltä ja perinteinen partiopaita taas liian viralliselta. Syksyksi suunnitellaan collegepaitaa.

Ideasta partiotuotteeksi

Scandinavian Outdoor toivoo saavansa partiolaisilta lisää palautetta ja uusia tuoteideoita esimerkiksi kaupan palautelomakkeen kautta.

Toimittaja näyttää esimerkkiä ja ehdottaa uudeksi tuotteeksi Tähtiystävät-sarjaan kuuluvien kirjojen kaltaista ystäväkirjaa. Partioystäväni-kirjaan voisivat sekä lapset että aikuiset kerätä partiossa tapaamiensa ystävien terveisiä ja hauskoja muistoja.

Sekä Suomen Partiolaisten yhteyskoordinaattori että Scandinavian Outdoorin myyntipäällikkö pitävät ideasta. Jurvanen alkaa heti pohtia, kehen hän voisi ottaa yhteyttä kustannuspuolella. Kuvittajaakin pitää kysyä jostain. Isola uskoo, että ystäväkirja löytäisi helposti oman kohderyhmänsä.

Partiojohtaja seuraa tilannetta.

Teksti: Elina Kivilä, kuva: Joni Kuusisto

  TH

  Partioihanne-paidat takaisin!

  Kati

  Hinta on myös aika oleellinen. Jos tavallinen t-paita maksaa 20e, se on monille liian paljon, vaikka olisikin omaan harrastukseen liittyvä.

  Anonyymi

  Idea: Lippukuntakohtaisesti kustomoitavat tekniset ulkoiluvaatteet, joille taataan pitkä saatavuus.

  Anonyymi

  Kannatetaan! Kohtuuhintaisena ja pieninä erinä saatavina mielellään.

  Sirpa

  Kivannäköinen, käytännöllinen, partio/luontohenkinen ostoskärryyn sopiva polettiviritelmä olisi tarpeen ja koko ajan näkyvillä. Menisi varmaan kaupaksi ulkopuolisillekin. Sen pitäisi olla kolikkoa suurempi, mutta käsilaukkuun tai avaimenperään sopivan pieni.

  Jänkäsissi

  Partiotikkuri (eli -villapaita). Suunnilheen vanhan partiopaijan tummansininen, sammaa mallia ko armeijan m83 ja m91 paijat tai sitten kuten Muhoksen villan eräpaita (siinä tosin liian lyhyet hihat, itellä on jonku muun valmistajan vastaava). Semmosen mie ostasin heti ko hinta olis vaan järkevä.
  Suurin osa ihmisistä ainaki tääläkäsin pittää kylminä vuodenaikoina villapaitaa vähintäänki leireilä, joten sille olis varhmaan käyttöä.
  Toki tämä olis kiva myös Piirin tai Lpk:n tunnuksilla.

Kommentoi