Varainhankintaa muotinäytöksellä: partiolaisten äidit lavalla

Partiojohtaja 12.12.2014 13.27 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Joka syksy Raunistulan seurakuntakodilla nähdään catwalkilla esiintyviä huivikauloja. Partiolaisten muotinäytöksessä ei kuitenkaan esitellä vaellusvaatteita.

Kahden turkulaisen lippukunnan, Maarian Kämmeköiden ja Koroisten Ritarien, yhteinen vanhempainyhdistys on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan järjestänyt partiomuotinäytöksen. Vuosittaisen tapahtuman tulot lahjoitetaan lippukuntien käyttöön.

Yhdeksänkymmentäluvun alussa luvan saaminen varsin maalliselle tapahtumalle kirkon tiloissa oli vaikeaa, vaikka tuotot käytettiinkin partiotyöhön. Maarian seurakunnan silloinen kirkkoherra myönsi onneksi luvan kirkon tilojen käyttöön. Pieniä eroja tavanomaisempiin muotinäytöksiin verrattuna kuitenkin on.

– Emme käytä partiomuotinäytöksessä lainkaan musiikkia. Myös kirkkosali on tilana poissuljettu, kertoo vanhempainyhdistyksen puuhanainen Seija Uoti.

Pieni tila sopii kuitenkin mainiosti rennolle, talkoovoimin kootulle näytökselle. Mallit kulkevat osin yleisön seassa ja esiteltäviä asuja on lupa ihailla myös koskettamalla.

Näytöksen teema muotoutuu vaatetoimittajan mukaan. Esiteltävät asut voivat siis olla mitä tahansa – yleensä lavalla nähdään kuitenkin niin arki- kuin juhlavaatteita.

Partiolaisten muotinäytös ei ole vain partiolaisille

Tämänvuotinen muotinäytös on jo historian kahdeskymmenesneljäs. Vaatteita näytöksissä ovat vuosien aikana esitelleet niin sudenpennut kuin hieman vanhemmat partiotytöt sekä -pojat. Pääosin malleina ovat kuitenkin toimineet vanhempainkerhon naiset.

Tapahtuman alkuaikoina näytösten vaatteet saatiin kahdelta Uodin tuntemalta ompelijattarelta. Vaikka käsityönä tehdyt vaatteet vaihtuivat muutaman vuoden jälkeen vaateliikkeiden mallistoiksi, säilyi tapahtuman kotikutoinen henki  kuitenkin ennallaan.

Muotinäytöksen tavarantoimittaja vaihtuu joka vuosi. Erävaatteita on näytöksessä esitelty vain kerran, 2000-luvun alussa. Uoti muistaa kerran täydellisenä floppina:

– Koska yleisössä ei ole pelkästään partiolaisia, eivät partiokäyttöön tarkoitetut vaatteet  juurikaan kiinnosta. Kyseistä muotinäytöstä saapui katsomaan vain muutama henkilö. Näytös oli ohi kymmenessä minuutissa.

Tämän vuoden muotinäytös sujui kuitenkin mallikkaasti – katsomoon saapui muiden vuosien tapaan noin sata ihmistä.

Teksti: Ines Sirén, kuvat: Joni Kuusisto

Kommentoi