Partiolaiset huippumuodin inspiraationa

Elina Kivilä 6.5.2015 16.38 Ilmiöt ja tapahtumat 1 kommentti

Partioasuun liittyy paljon historiaa, tarinoita ja symboliarvoa. Ei ole siis ihme, että partiolaisista otetaan aika ajoin inspiraatiota muotisuunnittelussa ja stailauksessa.

Partiolaiset ovat aina erottuneet joukosta ja ylläpitäneet yhteishenkeä yhteneväisellä pukeutumisellaan. Partiohuivi ja -paita heraldisine merkkeineen ovat olleet käytössä jo yli sadan vuoden ajan ja niistä on muodostunut lyömätön symboli partiolaisuudelle.

– Muodin näkökulmasta partioasu on klassinen, sanoo stailisti ja puvustaja Mari Kosunen, joka on stailannut Olivia-lehdessä julkaistun muotijutun partiomaisesti.

Lue seuraavaksi: Kokosimme vinkkejä siitä, kuinka arkipukeutumiseen ja persoonalliseen tyyliin voi saada inspiraatiota partiosta!

Partiolaisista otetaan aika ajoin vaikutteita huippu- ja katumuotiin. Partiofiilistä haetaan esimerkiksi käyttämällä maanläheisiä vihreän, ruskean ja sinisen värisävyjä, kangas- ja arvomerkkejä, nahkaa eri muodoissa, kiinni napitettuja yläosia ja shortseja pitkävartisiin sukkiin yhdistettynä.

Partioasujen osia, retkeilyvälineitä ja partiolaisiin liitettäviä stereotypioita yhdistellään, muokataan ja korostetaan uusilla tavoilla. Mallit stailataan siisteiksi ja huolitelluiksi, mutta kuitenkin rennolla ja luonnonläheisellä tyylillä.

Mallistoja ja tyylisuuntaa arvostelevissa teksteissä kuvaillaan partiomaista tyyliä esimerkiksi sanoilla geeky, prep ja hipster. Monet käyttävät jopa termiä scout chic. Partiotyyli nähdään siis tyylikkään nörtihtävänä.

Muoti rakastaa stereotypioita

Naistenlehti Olivia julkaisi tammikuun numerossaan Aina valmiina -nimisen muotijutun, jonka asut on stailattu partiomaisesti. Asukokonaisuuksiin on yhdistetty esimerkiksi maanläheisiä värejä ja materiaaleja, partiomerkkejä, perinteinen partiovyö ja partiopilli.

– Tavoitteenani oli saada asuista luonnonläheisiä ja jopa ympäristöön maastoutuvia, mutta kuitenkin moderneja ja pienellä muokkauksella myös tavallisessa arjessa toimivia, kertoo muotijutun suunnitellut stailisti ja puvustaja Mari Kosunen.

Muotisuunnittelussa ja stailauksessa lähdetään usein liikkeelle jostain yksittäisestä inspiraation lähteestä, kuten muotokielestä, paikasta tai ihmisjoukosta – kuten nyt esimerkiksi partiolaisista. Inspiraation lähteeseen liittyvien stereotypioiden ja mielikuvien avulla pyritään saamaan aikaan jotain uutta, uskottavaa ja kiinnostavaa.

Mari Kosunen sai Olivia-lehden muotijuttuun inspiraation Wes Andersonin Moonrise Kingdom -elokuvasta.

– Elokuvan nähtyäni mieleeni tulvi ihania muistoja lapsuuteni partioleireistä. Poimin juttuun partiomaisia elementtejä omien muistojeni pohjalta – esimerkiksi silloin kun minä olin vartionjohtaja, käyttivät melkein kaikki partiolaiset anorakkia, hän kertoo.

“Partiolaiset ovat fantastinen muoti-inspiraation lähde”

Olivian muotijutun stailistiakin inspiroinut draamakomedia Moonrise Kingdom herätti ilmestyttyään vuonna 2012 kiinnostusta nostalgisoivaan, partiomaiseen tyyliin. Nopeallakin googletuksella löytää monia tämän ja tämän tapaisia ohjeita elokuvan vaatetustyylin kopioimiseksi. Jälkimmäisen linkin eli College Fashionin jutussa sanotaan, että vaikka kaikki elokuvan partiolaiset ovat pukeutuneet perusunivormuunsa, ovat he silti “fantastinen muoti-inspiraation lähde”.

Moonrise Kingdomin vaikutteet ja inspiroituminen partiolaisista näkyvät selvästi esimerkiksi muotisuunnittelija Orla Kielyn kevään 2014 mallistossa. London Fashion Weekin muotinäytös oli lavastettu safarileiriksi, jossa partiotytöt viettävät aikaansa. Partiolaisilla oli baretit päässään ja yllään preppy-tyyliset klassiset mekot. Erilaiset retkeilyvälineet kuten myrskylyhdyt ja nokipannu nuotiolla loivat partioleiritunnelmaa.

Baden-Powell Voguessa ja partioleiri muotinäytöksessä

Partiolaiset inspiroivat muodinluojia kyllä ennen Andersonin elokuvan luomaa hypeäkin. Seuraavat esimerkit ovat vuosilta 2010–2011.

Muotibrändi Joe Fresh suunnitteli Kanadan partiolaisille uudet partioasut ja otti projektista vaikutteita myös omaan kevätmallistoonsa. Toronto Fashion Weekin muotinäytöksessä esiteltiin muodikkaita versioita sekä miesten että naisten partioasuista. Linkkien takana näkyvien asujen kanssa voisi lähestulkoon osallistua partioparaatiin.

Espanjan Voguessa julkaistussa muotijutussa on yhdistelty partiosymboliikkaa huippumuodin kanssa paljon revittelevämmin. ”Palabra de Scout” -nimisissä kuvauksissa poseeraa huippumalli Karolina Kurkowa. (Selaa eteenpäin ja bongaa kuvista WOSM, Baden-Powell, heraldinen lilja ja partiohuivi!)

Vaatemerkki Dr Denim mainosti kevätmallistoaan partioaiheisilla mainoskuvilla, kuten myös muotibrändi Dsquared2, joka marssitti näytöslavalle partioleirillisen High Fashion Boy Scoutteja. Kummankin malliston asut ovat perin tavallisia valmisvaatteita, mutta mainoskuvien ja muotinäytöksen stailaus ja rekvisiitta tuovat mieleen partiolaiset.

Yksittäisiä esimerkkejä partiovaikutteista löytyy monia muitakin.

Lopuksi vielä knoppitietona, että Yhdysvaltain partiopoikajärjestön (BSA) edellisen virallisen partioasun suunnitteli yksi aikansa vaikutusvaltaisimmista muotisuunnittelijoista, Oscar de la Renta.

Teksti: Elina Kivilä, kuvat: 1) Olivia, 2) Orla Kiely, 3) Dr Denim
Kuvat julkaistu niiden omistajien luvalla.

 

Lisää aiheesta:

Asusta arkiasusi partiovivahteilla (Partiojohtaja 6.5.2015)

Suositun partiotuotteen keksiminen on yllättävän vaikeaa (Partiojohtaja 7.4.2014)

Kommentoi