Partioleirillä meikkaaminen jakaa mielipiteitä

Elina Kivilä 25.6.2015 11.20 Ilmiöt ja tapahtumat 3 kommenttia

Monen partiolaisen mielestä kaunistautuminen partioleireillä on turhaa hienostelua. Kosmetologin mukaan meikkaaminen voi olla vahvasti sidoksissa ihmisen itsevarmuuteen, minkä vuoksi asiaa ei pitäisi paheksua.

Arkisiin partiotapaamisiin mennään yleensä samalla tavalla laittautuneena kuin kouluun tai töihin. Mutta silloin kun siirrytään kololta ulkoilmaan, esimerkiksi leirille, ei olekaan niin itsestäänselvää, millä tavalla omasta ulkonäöstään kuuluisi huolehtia.

Osa partiolaisista on hyvillään siitä, ettei aamutoimien ohessa tarvitse läästiä voiteita ja värejä kasvoihinsa, vaan voi nauttia leirielämästä välittämättä arkisen elämän ulkonäköpaineista. Jotkut eivät meikkaa koskaan muutenkaan, joten heille asia ei ole ongelma leireilläkään.

Naisten seksuaalisuuden kontrolli tuntuu välillä tarpeettoman tiukalta partiossa, kohahdetaan jos tytöt ovat pukeutuneet tai meikanneet “liian seksikkäästi”.
Partiomaisuuskysely 2013

Sitten toisaalla: ripsiväriä laitetaan vaivihkaa teltan nurkassa taskupeilillä peilaillen. Jos joku näkee, niin jännittää, että mitähän mieltä hän on. Leirialueella kulkiessaan voi kuulla toisten ihmettelevän ääneen, että hetkinen, oliko tuo meikannut.

Partiojohtaja-lehti teki vuonna 2013 suuntaa-antavan kyselyn siitä, mikä on partiomaista. Yli 500 vastaajasta alle 50 mielestä ulkonäön siistiminen ja esimerkiksi meikkaaminen tai parranajo myös partioleireillä on partiomaista. Noin 170 vastaajan mielestä se, että ei välitä ulkonäöstään partioleireillä, on partiomaista. Tekstin seassa olevat kursivoidut sitaatit on poimittu partiomaisuuskyselyn vastauksista.


Sosiaalisissa tilanteissa on tärkeää olla hyvä itsetunto

Kosmetiikkaneuvojana ja -myyjänä toimiva kosmetologi Elina Posti (Härmälän Ilvestytöt) on huomannut, että kaunistautumista yritetään usein vähän salailla partioleireillä.

– Partioleirit ovat erähenkisiä, eikä kaunistautumista koeta eräilyyn kuuluvaksi. Esimerkiksi meikkaaminen voidaan nähdä turhana ja turhamaisena, kun toimitaan luonnossa, Posti pohtii.

Saahan sitä puuteria leirilläkin laittaa, jos meikkaus leirillä tuntuu vaivan arvoiselta. Sitä aikaa kun voi käyttää myös esimerkiksi nukkumiseen tai leiriaktiviteetteihin…
Partiomaisuuskysely 2013

Hän lisää kuitenkin, ettei meikkaus tarkoita pelkkää keikistelyä, vaan voi olla vahvasti sidoksissa ihmisen itsetuntoon ja itsevarmuuteen.

– Jos on tottunut meikkaamaan päivittäin, ja pitää siitä, ei sosiaalisissa tilanteissa välttämättä tunnu hyvältä olla ilman meikkiä. Se voi saada ihmisen tuntemaan olonsa häiritsevän epämukavaksi, Posti selventää.

Leirielämään liittyy paljon sosiaalista kanssakäymistä, minkä takia itsevarmuus on tärkeää myös siellä. Leireillä tavataan uusia ihmisiä ja halutaan antaa itsestään hyvä ensivaikutelma.

–  En ymmärrä miksei myös partioleirillä voisi meikata. Kyse ei ole kuitenkaan juhlameikistä vaan kevyestä ehostuksesta tai arkimeikistä. Jos leiriläisellä on sellainen olo, ettei hän näytä omalta itseltään, on vaikeaa tuntea oloaan varmaksi ja tutustua uusiin kavereihin.


Meikki ei ole välttämättä epäkäytännöllistä

Onko meikkaaminen sitten auttamattoman epäkäytännöllistä? Leirialueella voi olla pölyistä. Ohjelma voi sisältää sellaista toimintaa, jossa likastuu, kastuu tai hikoilee.

Pukeutumisnormit ovat käytännöllisyyttä ja järkevyyttä korostavia, kämppäretkilläkin joku saattaa paheksua mekkoa tai paljettipipoa.
Partiomaisuuskysely 2013

– Tätä voi verrata keskusteluun siitä, voiko kuntosalille mennä pakkelia naamassa. Mielestäni hikoilu ja rehkiminen meikattuna ei ole mikään ongelma. Pääasia on, että iho puhdistetaan joka ilta. Jos menee meikit naamassa nukkumaan, niin iho menee varmasti huonoon kuntoon, Posti vastaa.

Edes uiminen ja sadesää eivät välttämättä muuta meikkiä poskille levinneeksi sotamaalaukseksi. Kosmetologi vinkkaa, että leirioloissa olisi hyvä käyttää vedenkestävää ripsiväriä, jonka saa poistettua öljypohjaisella puhdistuspyyhkeellä. Pyyhkeillä saa muutenkin ihon puhtaaksi, vaikkei suihkuun aina pääsisikään.

Yllättävää kyllä, meikkaamisesta voi olla ulkoillessa jopa hyötyä iholle.

– Vaatteet suojaavat suurta osaa ihosta, mutta kasvot ovat alttiina kylmälle ja tuulelle. Meikkivoide tai sävyttävä päivävoide suojaa kuivumiselta ja ärtymiseltä – eron kyllä huomaa. Lisäksi monet meikkituotteet sisältävät nykyään aurinkosuojakertoimia. Joidenkin mielestä niitä on miellyttävämpää levittää kasvoille kuin tavallista aurinkovoidetta, Posti kertoo.


Partioleirillä pitää saada olla oma itsensä

Mielestäni esimerkiksi parranajo tai muiden ihokarvojen ajelu leireillä ei ole epäpartiomaista, vaan henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimista.

Sääli, että parranajo oli kyselyssä niputettu meikkaamisen kanssa samaan vastausvaihtoehtoon, jolloin en voinut valita sitä.
Partiomaisuuskysely 2013

Perushygienia, kuten suihkussa käyminen, saunominen ja deodorantin käyttäminen, kuuluvat leireilyyn. Kosmetologin mielestä muuta kaunistautumista, kuten hiusten kampaamista tai meikkaamista, ei tulisi erottaa niistä niin jyrkästi.

Pääasia on, että jokainen saa olla oma itsensä eikä ketään paheksuta ulkonäköön liittyvien asioiden takia.

– Ei ole houkuttelevaa lähteä partioleirille, jos tuntuu siltä, ettei siellä ole ok toimia oman ulkonäkönsä suhteen niin kuin itsestä tuntuu parhaalta. Se ei ole keneltäkään pois, jos joku meikkaa tai ei meikkaa, Posti sanoo.

Teksti ja kuva: Elina Kivilä

 

Lisää aiheesta:

Partiomaisuuskysely: Huivikaula oppii tekemällä ja sylkee lasiin (Partiojohtaja 15.3.2013)

  Seniorikollega

  Partiosiskot- ja veljet! Tässäpä pari hyväksihavaittua epämeikkausvinkkiä, miten näyttää vähän vähemmän trollilta myös metsässä!
  Ennen leiriä:
  – ripsien ja kulmien kestovärjäys
  – ihokarvojen vahaus
  – kynnet lyhyiksi, päälle vahvistava väritön lakka
  Leirin aikana:
  – sävyttävä päivävoide kasvoille, aurinkosuojakerroin välttämätön
  – kuivashampoo
  – vaatteet, joissa et ehkä kulkisi kaupungissa, mutta jotka mielestäsi eivät ole kuitenkaan rumat
  – kasvojen puhdistus aamuin, illoin ja mahdollisesti myös kerran päivällä

  Tadaa! Siinä kaikki, minkä 27 partiovuotta ovat opettaneet minulle luonnonkauneudesta. 🙂

  tukos

  Ainoa asia, joka minua leirillä meikkaamisessa ärsyttää on vessan tukkiminen. Jos on niin onnellisessa asemassa, että leirillä ei ole käytössä bajamajoja, vaan vesivessat on hanojen edusta joka aamu ihan tukossa meikkaajia ja sitä jonottavia. Ei meinaa saada käsiä pestyä. Se, et meikkaako joku leirillä on mulle muuten se ja sama, itse en viitsi.

  Monika Hyvönen

  Tälläisiäkö asioita partiossa pohditaan?! Juttelin asiasta tyttäreni kanssa, joka 7-vuotiaasta (muistikohan silloin aikoinaan leirillä edes hampaitaan pestä) partiossa ja nyt 16-vuotiaana lähtee leireille meikkipussin kanssa, hänen mielestään ihan sama kuka meikkaa ja kuka ei, jokainen tekee miten haluaa. MIkä on kysymyksen pointti?

Vastaa käyttäjälle tukos Peruuta vastaus