Päätoimittajalta: Seksuaalikasvatus kuuluu partioon

Partiojohtaja 18.7.2015 15.27 Pääkirjoitukset 5 kommenttia

Partiolaiset eivät elä muusta maailmasta erillisessä kuplassa, jossa seksihalut eivät yllätä eivätkä hormonit hyrrää, kirjoittaa Partiojohtajan päätoimittaja Riina Haapala.

Ilta-Sanomat uutisoi torstaina Japanin jamboreen Suomen joukkueen kondomien jääneen tullin haaviin. Sosiaalisessa mediassa paheksuttiin sitä, että partioleirille rahdataan kondomeja. Toiset kritisoivat kondomien määrää: niitä saatiin lahjoituksena Suomen Punaiselta Ristiltä tuhat kappaletta.

Suomen joukkueessa on 970 partiolaista. Laskennallisesti kondomeja olisi ollut keskimäärin yksi jokaiselle. Kun joku kondomia pyytää, pitäisi kuitenkin antaa kerralla useampi. Mitä jos ensimmäinen hajoaa pakettia avatessa? Ja kuka estää antamasta niitä muistakin maista tuleville partiolaisille? 30 000 partiolaista ympäri maailmaa on paljon.

Asiasta kohiseminen on aivan turhaa. Kondomit eivät ole mukana sitä varten, että niitä kenellekään tyrkytettäisiin, tai että aikuiset harrastaisivat seksiä lasten kanssa. Se on laitonta ja ehdottoman väärin. Kuitenkin valitettavan monesti seksi on tabu, josta ei saisi puhua. Ja seksi partioleirillä on suurin tabu niille, jotka eivät ole koskaan partioleirillä olleet.

Jokaisen lippukunnan EA-laukussa pitäisi olla paketti kondomeja. Monella on ja hyvä niin. Leireillä on paljon nuoria aikuisia, jotka eivät seurustele vakituisesti tai käytä muuta ehkäisyä. Eikö silloin ole parempi, että kaikki tietävät kondomien sijainnin ja että on ihan ok ottaa sieltä tarpeen vaatiessa?

Tarve nimittäin voi yllättää. Kaikilla ei välttämättä ole omia kumeja mukana. Ja parempi se on kondomin kanssa kuin ilman.

Haikara ei tuo lapsia eikä sukupuolitauti ole jotain, joka menee pois kun sitä ei ajattele. Partiokaverin saadessa lapsen on hauskaa laskea, oliko kesäleiri yhdeksän kuukautta sitten. En silti suosittele ehdoin tahdoin kokeilemaan, käykö vahinko. Metsästä (tai Japanissa) kun voi olla varsin vaikea lähteä ostamaan jälkiehkäisyä.

Myös sukupuolitauti on erittäin ikävä seuraus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 30 000 suomalaista saa vuosittain sukupuolitaudin. 66 prosenttia klamydiatartunnoista todetaan alle 25-vuotiailla. Se on yli 9 000 klamydiatartuntaa vuodessa.

Jos seksi kielletään, se tekee sen vielä houkuttelevammaksi. Partio-ohjelmaan kuuluu seksuaalikasvatus ja hyvä niin. Vaikka 13-kesäisenä muutamaa vuotta vanhemman johtajan ja omanikäisen ryhmän kanssa asiasta keskustelu hihitytti, se on tärkeää. Olen kuullut kouluista, joissa seksuaalikasvatus sivuutetaan lähes täysin. Silloin on hyvä, että jossain opetetaan, mitä tarkoittaa ei, miksi kondomia pitää käyttää ja kenelle voi kertoa, jos jotain ikävää tapahtuu.

Partiolaiset eivät elä muusta maailmasta erillisessä kuplassa, jossa seksihalut eivät yllätä eivätkä hormonit hyrrää. Vastuullisuus on sitä, että varaudutaan. Kondomeilla ei kannusteta ketään harrastamaan seksiä, mutta kun kaksi ihmistä omasta vapaasta tahdostaan sitä haluaa tehdä, siitä vaan. Silloin on parempi, että ne kortsut ovat mukana.

Teksti: Riina Haapala Kuva: Julia Sieppi

Lisää aiheesta:

Mitä? Harrastavatko partiolaiset SEKSIÄ? (Ei oo totta -blogi 17.7.2015)

  Kaisa

  Ihastuttavan fiksusti sanottu 🙂

  Äiti

  On täysin ok päättää pitää ihan periaatteesta farkunnappi kiinni, vaikka olisi kuinka ihastunut, täysi-ikäinen, vakituisesti seurusteleva ja haluttaisi kovasti. Silloin ei oikeasti ole epätoivotun raskauden tai sukupuolitautien riskiä (tuttavilla monet lapset saatu kondomista huolimatta) ja kumppanin ja oma kyky halujen hallintaan, uskollisuuteen ja rakkauden osoittamiseen muilla keinoilla tulee hyvin harjoiteltua ja testattua. Kannattaa etsiä niin sopiva puolisokokelas, että seurustelu on kivaa vuosia ilman seksiäkin, niin myöhempi avioliitto on kestävällä pohjalla. “Sitä” saa elämän mitassa enemmän onnellisessa avioliitossa kuin kukasta kukkaan liidellen ja eroten. Itsekuri lyhyen onnen kanssa nyt tuo ison onnen myöhemmin.

  Poika

  Höpönlöpö.
  A) Kondmit ovat varmuudeltaan yli 99% eli aikamoinen tuuri ja sattuma että useammat tuttavistasi ovat saanet lapsen kondomin kanssa!
  B) Seksi on terveellistä ja ehkäpä hauskinta mitä ihminen voi tehdä silloin kun molemmat osapuolet sitä haluavat. On alkukantaista ajatella että pitäisi säästää itseään yms. Mielummin kokeilee, opettelee, testailee ja mokailee vaikka irtosuhteissa tai ensimmäisissä seurustelusuhteissaan, silloin seksi sen lopullisen kumppanin kanssa on varmasti parempaa. Yksi tuttava ketä pidätteli itseään avioliittoon kertoi omista kokemuksistaan. Hänen mielestä oli tehnyt virheen ja jos nyt saisi valita, ei menettelisi näin. Häntä harmitti miten paljon nautintoa oli missannut sekä se, että meni useampi vuosi ennenkuin hän oikeasti alkoi nauttimaan seksitä kumppaninsa kanssa.
  Eikai sitä kukaan autoakaan osta ilman koeajoa?

  Tytär

  En ole samaa mieltä. Olen itse ollut puolitoista vuotta ensimmäisessä parisuhteessani (olen 20v.) ja olen erittäin tyytyväinen siihen päätökseen, että alotimme sukupuolielämämme seurustelun alkuvaiheessa. En ymmärrä miksi sitä toisiinsa tutustumista ja lähentymistä olisi pitänyt työntää myöhemmäksi, kun kumpikin tiesi mitä halusi emmekä satuta ketään muuta toiminnallamme. Miksi jättää tekemättä jotakin, joka ainoastaan tekee kaksi ihmistä onnellisemmaksi eikä ketään muuta onnetomammaksi?

  omat kumit

  Ihmettelen vain tätä partiolaisten kädettömyyttä ettei ole omia kumeja mukana. Itse en ainakaan ymmärrä miksi partio varaa yksityishenkilölle ehkäisyä…

Vastaa käyttäjälle Poika Peruuta vastaus