Aikuisten toiminnan järjestäminen on omalla vastuulla

Partiojohtaja 16.8.2016 12.37 Ilmiöt ja tapahtumat 1 kommentti

Aikuiset mahdollistavat lasten ja nuorten partion harrastamisen, mutta omaa ohjelmaa heillä ei ole. Yleinen ilmapiiri kuitenkin on, että aikuiset kaipaavat omaa toimintaa ja aikuisten huomiointi onkin lisääntynyt.

Aikuisesta partiolaisesta on tullut vapaaehtoistyöntekijä. Aikuinen ei siis enää harrasta partiota, vaan tekee järjestössä vapaaehtoisesti töitä. Aikuisille ei ole kirjattua ohjelmaa, vaan heille voidaan järjestää toimintaa. Yleisesti toiminnan tarkoituksena on saada aikuiset viihtymään paremmin partiossa.

Järjestääkö Suomen Partiolaiset, piiri vai lippukunta toimintaa aikuisille?

Vaikka partio tapahtuu pääasiassa lippukunnissa, on piireissäkin herätty aikuistoiminnan tarpeellisuuteen. Pääkaupunkiseudun Partiolaiset (PäPa) on alkanut panostaa aikuisten toimintaan piirissään. PäPan hallituksen aikuisvastaavan Joel Heinon mukaan aikuistoiminta tarjoaa aikuisille tukea ja mahdollisuuksia verkostoitumiseen.

– Aikuistoiminta on keino saada aikuiset voimaan paremmin partiossa. Piirin tehtävänä on tukea lippukuntia, mutta niiden tulee tarjota myös jotain sellaista, mitä lippukunta ei voi tarjota, esimerkiksi jotain spesiaalia, kuten laatua, kokoa ja näkyvyyttä.

– Meidän kokoisen piirin ei kannata järjestää itse alle kymmenen hengen tapahtumia, Heino sanoo.

Spesiaaliammasta tapahtumasta hyvänä esimerkkinä on Suomen Partiolaisten täysi-ikäisille johtajille järjestetty Johtajatulet viime syksynä. Lisäksi piireistä ainakin PäPa, Lounais-Suomen Partiopiiri ja Pohjanmaan partiolaiset tarjoavat aikuisille omaa toimintaa. PäPa järjestää vuodessa neljä vain aikuisille tarkoitettua tapahtumaa.

Järjestä itse

Helsingin yliopiston partiolaisten eli Hyden toiminta perustuu pitkälti itse tekemiseen. Partiohenkisessä aikuisten harrastusryhmässä järjestetään niin perinteisiä kuin täysin uudenlaisia tapahtumia. Hyden rahastonhoitajan Jussi Pihlajamäen mukaan kaikki ryhmän jäsenet voivat ehdottaa yhteistä tekemistä laittamalla kyselyn järjestön sähköpostilistalle, ja kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan. Myös PäPan Joel Heino liputtaa itse tekemisen puolesta. Hän muistuttaa, että kukaan ei tee aikuisille tapahtumia heidän puolestaan.

– Kunpa ne aikuiset vaan ymmärtäisivät kerätä porukan kasaan ja järjestää itse sitä toimintaa, Heino naurahtaa.

PäPasta saa apua ja tukea, jos haluaa järjestää aikuisille suunnatun tapahtuman. Heinon mukaan piiri tarjoaa materiaalit ja kanavat järjestämiseen.

– Me tuemme innokkaita aikuistoiminnan järjestäjiä, ja tarjoamme vaikka väylät tapahtumaan ilmoittautumiseen, Heino hehkuttaa.

Hyden Pihlajamäen mielestä mukavinta aikuisten partiomaisessa toiminnassa on, että pääsee luontoon eikä tarvitse kantaa suurta vastuuta muista. Hydessä tapahtumiin vetää yhteisöllisyys ja hyvä porukka. Heino on samoilla linjoilla.

– Minun mielestäni aikuiset kaipaavat sitä, mikä oli nuorena siistiä eli omaa jengiä, Heino pohtii.

Kaikki toiminta tähtää viime kädessä ikäkausien kasvuun

Entä jos ei pidä lapsista? Aikuisten tekemistä ilman lapsia löytyy niin lippukunta- kuin piiritasolta. Heinon mukaan aikuisia kaivataan lippukuntien tukitoimissa ja piirien toiminnassa. Lippukunnassa aikuinen voi toimia esimerkiksi rahastonhoitajana, nuorten tukijana, tapahtumien järjestäjänä tai kämpän hoitajana. Partiojohtajien jatkokoulutus eli Kolmiapila-Gilwell-koulutus on vain aikuisille suunnattu leiriviikko, mutta sinnekin pääsee vain kerran. Aikuisille järjestetään myös paljon koulutuksia, joissa pääsee olemaan aikuisessa seurassa.

Mutta entä jos haluaa vain mennä retkeilemään? Harvasta lippukunnasta löytyy puhtaasti aikuisille suunnattua erätoimintaa. Partio on aatteellista kasvatustoimintaa, jonka tehtävänä on kasvattaa yhteiskunnallisesti kelpoja nuoria. Ohjelma tehdään kohderyhmäikäisille eli 7–22-vuotiaille.

– Jos ei halua olla osa sitä, vaan vain retkeillä, niin paikka on esimerkiksi Suomen Ladussa. Kaiken tekeminen pitää tähdätä välillisesti tai välittömästi ikäkausien kasvuun, Heino toteaa.

Teksti: Laura Kanerva, kuva: Laura Kanerva

Lisää aiheesta:

Mistä tietää, että on Johtajatulilla? Vessajonoa suositumpi on kahvijono (Partiojohtaja 3.9.2015)

Aikuisten omalle partio-ohjelmalle on kysyntää (Partiojohtaja 16.6.2015)

Partion roolia kasvattajana ei pidä unohtaa (Partiojohtaja 16.6.2015)

Päätoimittajalta: Lapseton partio (Partiojohtaja 2.6.2013)

    hmph

    Lapin Partiolaiset järjesti männa kesänä vain aikuisten leirin. Millainenkohan oli? Onko jatkoa? Etsivä journalisti ei näemmä jaksanut kovin kauakaa etsiä.

Vastaa käyttäjälle hmph Peruuta vastaus