Suomen joukkueenjohtaja: “Jamboreella odotettavissa aurinkoa ja jälkiruokaa syömäpuikoilla”

Kiia Huttunen 2.11.2013 14.58 Ilmiöt ja tapahtumat 1 kommentti

Kesällä 2015 järjestetään Japanissa 23. maailmanjamboree. Suomen joukkueenjohtaja Mikko Roininen kävi elokuun alussa tutustumassa kohdemaahan ja tulevaan leirialueeseen. Kysyimme Roiniselta, miten Suomen joukkueen valmistelut sujuvat ja mitä Japanissa oikeastaan voi odottaa näkevänsä.

Japani, tuo mystinen idän ja lännen sekoitus. Leirialueena toimivan nurmikentän taustalla näkyy vuoria, kun taas toisaalla aluetta hallitsee baseball-kenttä. Se ei tule yllätyksenä, jos tietää japanilaisten intohimon kyseistä lajia kohtaan.

– Leirialue sijaitsee Kirara-hamassa, Yamaguchin kaupungissa. Alue on ihan kaupungin vieressä, eli sairaalat ja ostoskeskukset löytyvät läheltä, kertoo Suomen jamboreejoukkueen johtaja Mikko Roininen.

Kirara-haman ilmasto on kostea ja kuuma. Tiettyyn aikaan vuodesta trooppiset rankkasateet pyyhkivät aluetta lähes päivittäin. Sadekausi on kuitenkin Jamboreen aikaan ohi, joten leiriläisten ei todennäköisesti tarvitse pelätä rankkasateiden sattuvan kohdalle.

– Sadeasun voi suosiolla jättää kotiin. Myös talvimakuupussi tuo turhaa lisäpainoa rinkkaan: leirillä pärjää kyllä silkkimakuupussilla tai sen kaltaisella, Roininen neuvoo.

Kun matkustetaan lähes 8 000 kilometrin päähän muuttuvat ilmaston lisäksi myös ympäriltä löytyvät eläinlajit ja kasvit. Ötököitä kammoksuvat voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta: leirialueelta ei löydy mitään kovaäänisiä koppakuoriaisia erikoisempaa.

Yleisesti ottaen Japanissa on turvallista. Vaikka maanjäristyksiä tapahtuukin päivittäin, eivät ne ole suuria ja vaarallisia. Useimmat järistykset ovat niin pieniä, etteivät paikalliset edes huomaa niitä.

– Japanilaiset ovat yhtä tottuneita maanjäristyksiin kuin suomalaiset lumeen. Tosin japanilainen tuskin yllättyy maanjäristyksestä siinä määrin kuin VR lumentulosta!

Vierailu japanilaiseen kotiin on suuri kunnia

Leiriläiset valmistavat jamboreella itse ruokansa. Reseptit ovat joukkueenjohtajan mukaan pääasiassa japanilaisia ruokia, ja jotkut ruokalajit saattavatkin näyttää oudoilta.

– Matkan omituisin ruokailukokemus oli varmasti jälkiruokahyytelö, jonka jouduimme syömään puikoilla, kertoo Roininen.

Puikkojen käyttöä leirille lähtevät voivat hyvin harjoitella jo kotimaassa, mutta sitä treenataan vielä yhdessä ennen leirille lähtöä.

Suomen joukkueen jäsenet pääsevät ennen leiriä osallistumaan home hospitality -perhevierailulle japanilaiseen kotiin.

– Mahdollisuus vierailla japanilaisessa kodissa on suuri kunnia. Vaikka home hospitality lisää matkan kestoa, kannattaa siihen ehdottomasti osallistua, sanoo Roininen.

Japanilaiset ovat todella kohteliaita ja täsmällisiä kaiken suhteen. Esimerkiksi pestit hoidetaan todella kunnialla ja jamboreen aikataulut pysyvät todennäköisesti kasassa. Kukaan ei myöskään yleensä sano ei.

– Japanilaista ei silti kannata ajaa nurkkaan kysymyksillään, neuvoo Roininen.

Suomalaiset vievät japaniin leirisaunan

Kokonaisuudessaan leirimatka tulee kestämään noin kolme viikkoa. Leiriläisten ikärajat asetettu päivän tarkkuudella: mittarissa täytyy olla riittävä määrä ikävuosia viimeistään leirin alkamispäivänä. Päivän myöhässä syntynyt joutuu odottamaan seuraavaa jamboreeta, joka järjestetään vuonna 2019 USA:ssa.

Suomen joukkueen matkassa jamboreelle voivat lähteä kaikki halukkaat 14–18-vuotiaat suomalaiset partiolaiset. Lisäksi yli 18-vuotiaat voivat ilmoittautua IST-tiimin palvelupesteihin. Aikuisille, eli yli 22-vuotiaille, on tarjolla pestejä vielä esimerkiksi leirilippukunnan johtajina.

Jokainen maa tuo leirille mukanaan omia symbolisia asioitaan. Suomen-joukkueen mukaan on lähdössä leirisauna, jonka löylyjä jamboreen leirinjohto jo odottaa. Osana varsinaista leiriohjelmaa kaikki pääsevät ainakin vierailemaan Hiroshiman rauhanpuistoon.

– Leiritunnelmaa voi viritellä piireissä ja lippukunnissa kuvaamalla jamboreen teemaan liittyviä WA-videoita, joita suomalaiset ovatkin filmanneet innokkaasti pitkin vuotta, vinkkaa Roininen.

Leiri-info pähkinänkuoressa:

 • Ilmoittautumisaika on 1.1.-31.3.2014.
 • Matkan hintatiedot tarkentuvat marraskuun lopulla.
 • Leirilippukuntien johtajia etsitään kaikilta alueilta. Lapista ja FiSScenistä puuttuu vielä.
 • Osoitteesta www.jamboree.fi löytyvät kaikki Suomen joukkueen vapaana olevat pestit.

Teksti: Kiia Huttunen, kuvat: Mikko Roininen.

 

3.1.2013, 10:14. Korjattu jamboreen ilmoittautumisaikaan ja hintaan liittyviä tietoja.

  Mikko Roininen

  Hieno juttu tästä tuli, vaikka haastateltavan sanomista on varmasti vaikea ottaa välillä selkoa 😉

  Kommenttina, että ilmoittautumisaika ei suinkaan ole kuukautta vaan 1.1.-31.3.2014. Hinnat julkaistaan tämän kuun (marraskuun) lopussa http://www.jamboree.fi sivuilla.

  Levittäkäähän Wa:ta ympäri Suomen niin saadaan iso joukkue kasaan!

Kommentoi