Ensi kesänä partiolaiset käärivät hihat aavikoitumisen estämiseksi

Partiojohtaja 27.11.2013 8.42 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Tapio Värrillä on suomalaisittain paljon kokemusta leireilystä Senegalissa: hän on ollut mukana Woomal-leirimatkoilla sekä vuonna 2009 että 2011. Ensi elokuussa järjestettävälle Woomal 2 -leirille hän lähtee matkanjohtajana. Mikä Senegalin leirimatkoissa kiehtoo?

Vuoden 2009 marraskuussa Tapio Värri näki Partio-lehdessä mainoksen leirimatkasta Senegaliin. Hän oli tuolloin innostunut Senegalin naapurimaan Malin musiikista ja partioleiri Länsi-Afrikassa tarjosi tilaisuuden tutustua alueeseen paremmin.

Leirimatkalle lähtö ei pelottanut Värriä. Ei edes silloin, kun lentokoneen irtautuessa Brysselin lentokentältä hän ymmärsi ensimmäistä kertaa elämässään olevansa matkalla toiselle mantereelle. Ensivaikutelmasta kysyttäessä Värri naurahtaa:

– Hiki! Elokuinen Senegal on kuuma ja kostea.

Vaikutuksen tekivät myös ihmisten ystävällisyys ja vieraanvaraisuus. Jo lentokentällä ihmiset tulivat juttelemaan Värrille ja olivat innoissaan kuullessaan hänen suuntaavan Mboron kaupunkiin partioleirille.

Senegalissa odotetaan jo tulevaa leiriä

Värri kertoo, että vuonna 2009 tyypillisen leiripäivän aikana lähdettiin rakennustyömaalle tai istuttamaan puita ja iltaa vietettiin yhdessä erilaisten leikkien tai pelien merkeissä.

Aktiviteetteihin osallistuttiin oman parin eli binomin kanssa, mikä helpotti tutustumista senegalilaisiin leiriläisiin. Leirillä järjestettiin yksi suomalainen ja yksi senegalilainen ilta, joiden aikana osallistujat pääsivät tutustumaan toistensa kulttuureihin.

Leirin aikana Värri oppi myös soittamaan djembe-rumpua. Uutta harrastustaan hän on jatkanut Suomessa punk-yhtyeessä.

Värri on pitänyt yhteyttä leiritovereihin, joista yksi kertoi soittaneensa hänen tekemänsä musiikinpätkän paikallisessa partiotapahtumassa.

– Kyllä ne kaikki tietää, että leiri on taas tulossa!

Siirtomaa-ajan vaikutus näkyy Senegalissa vielä nykyäänkin

Värrin mukaan erilaisessa kulttuurissa pärjää, kun ei ole liian tarkkoja ennakko-odotuksia. Näin välttyy pettymyksiltä silloin, kun asiat eivät mene niin kuin oli kuvitellut. Suomalaisten kannattaa myös varautua siihen, että Senegalissa sosiaalinen tila ihmisten välillä on paljon pienempi kuin Suomessa: kättely ja olalle taputtelu on yleistä. Senegalin virallinen kieli on ranska, mutta ilman sitäkin pärjää hyvin. Värrin mielestä ihmisissä on aina jotain samaa kulttuurieroista huolimatta.

Värri arvostaa senegalilaisen kulttuurin avarakatseisuutta. Uskontoon perustuvaa syrjintää ei juuri esiinny, vaikka muslimienemmistöisessä maassa elää myös kristittyjä. Toisaalta maassa on myös suuria ongelmia, kuten köyhyys ja ihmisten heikko koulutusaste.

Siirtomaa-ajan vaikutus näkyy Senegalissa vielä nykyäänkin. Värrille säväyttävin kokemus oli vierailu Goréen saarella, jonka kautta orjakauppa taannoin kulki.

– Se oli pysäyttävä paikka, Auschwitziin verrattava. Yritän varmistaa, että tulevallakin leirillä vierailtaisiin Goréella.

Värri kertoo senegalilaisten partiolaisten tekevän töitä muun muassa terveyskasvatuksen ja ympäristönsuojelun parissa. Hienoimpana esimerkkinä yhteiskunnallisuudesta hän mainitsee vuosittain sadekaudella järjestettävän Jappalante-leirin, jonka tarkoituksena on saada sadat köyhien perheiden lapset pois pahimmilta tulva-alueilta.

Ensi kesän leirimatkalla luvassa oikeita töitä ja tanssia

Leirille valmistautuminen ei vaatinut Värriltä paljoa vaivannäköä. Tärkeintä oli hoitaa rokotukset kuntoon ja hankkia malarianestolääkitys. Sairauksia voi parhaiten ehkäistä pesemällä kädet ja käyttämällä käsidesiä. Ruoka kannattaa nauttia kuumana, ja esimerkiksi valmiiksi paloiteltujen hedelmien syöntiä on hyvä välttää.

Tällä kertaa Värri on itse mukana suunnittelemassa leirimatkaa. Mitä siis on luvassa?

– Leirillä pääsee tekemään käytännön töitä rakentamisen parissa sekä jäteongelman ja aavikoitumisen torjunnassa. Lisäksi luvassa on soittamista, laulamista ja tanssimista, hän kertoo.

Värrin mukaan käytännön töistä jää jäljelle muutakin kuin pelkät muistot: istutettu taimi kasvaa puuksi.

– Ellei joku vuohi tule sitä syömään. Tulevalla leirillä haluaisin päästä näkemään, miten vuonna 2009 istuttamamme mangrove on kasvanut.

Woomal 2-leirimatka pähkinänkuoressa

  • Milloin? 5.–20. elokuuta 2014
  • Kenelle? Kaikille yli 16-vuotiaille partiolaisille.
  • Mitä maksaa? Leirin hinta on 1 630 euroa.
  • Koska ilmoittaudun? Vaikka heti, mutta viimeistään 15.1.2014.

Teksti: Outi Pitkänen, kuvat: Mikko Roininen ja Veera Hatakka.
Kirjoittaja on Woomal 2 -projektiryhmän jäsen.

 

Aiheesta muualla:
Tietoa Woomal 2 -leirimatkasta
Woomalin Facebook-sivu
Woomal-hankkeen blogi

Kommentoi