Kololta Arkadianmäelle – nuoret partiolaiset pyrkivät eduskuntaan

Partiojohtaja 23.12.2014 12.33 Ihmiset 1 kommentti

Eduskuntavaalit tulevat ensi keväänä ja ehdokasasettelu käy kuumimmillaan. Kaksi nuorta partiolaista, Henrik Vuornos ja Saara Hyrkkö ovat päättäneet lähteä mukaan vaalikilpaan.


Vaalikuva_nelio_web_Molempien nuorten tie politiikkaan on ollut melko perinteinen nuorelle vaikuttajalle. Saara Hyrkkö (vihr.), 27, innostui opiskelujen aikana ylioppilaskuntatoiminnasta ja päätyikin lopulta Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajaksi. Siitä luonnollinen jatkumo oli hakeutua kunnallispolitiikkaan, ja tällä hetkellä Hyrkkö istuu Espoon kaupunginvaltuustossa.

– Eduskuntavaalihaasteen otin vastaan muun muassa siksi, että tällä hetkellä eduskunnassa ei istu tarpeeksi nuoria ihmisiä kertomassa siitä, mitä nuorten aikuisten elämä aidosti on, Hyrkkö kertoo.

Hyrkön mielestä yhteisten asioiden hoitaminen on kaikkien yhteinen vastuu. Hän haluaakin omalla ehdokkuudellaan kantaa kortensa kekoon kärkipaikalta. Hyrkön mielestä on tärkeää, että kaikki ikäryhmät, myös nuoret, ovat edustettuina.

– Emme voi jättää maapalloa ja yhteiskuntaa vain tiettyjen ihmisten hoidettavaksi, vaan on tärkeää, että kaikkien näkökulma otetaan huomioon päätöksenteossa. Nuorena vaikuttajana koen myös, että olemme vastuussa meistä seuraaville sukupolville, Hyrkkö lisää.

Nuoruus hyöty, ei haittaHenkan_Päät-4_

Henrik Vuornos (kok.),  21, halusi lukiossa mukaan oppilaskunnan toimintaan ja sen myötä myös Espoon nuorisovaltuustoon. Erilaisiin luottamustoimiin hänet ajoi havahtuminen siitä, että vaikka päättäjissä on myös nuoria ihmisiä, eivät he välttämättä edusta keskivertonuoria.

– Ajattelin, että itse olen sellainen, tavallinen nuori, ja voisin tehdä asialle jotain, Vuornos naurahtaa.

Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa myös Vuornos sai paikan Espoon kaupunginvaltuustosta. Henrik Vuornos kertoo, että kunnallispolitiikassa nuoruudesta on ehkä ollut jopa enemmän hyötyä kuin haittaa.

– Koen, että mielipidettäni arvostetaan ja joissain tapauksissa ehkä jopa kuunnellaan enemmän kuin muita, jos kyse on nuoria läheisesti koskettavista päätöksistä.

Vuornoksen mukaan myös se, ettei ole vielä ehtinyt paatua politiikan koukeroissa, on hyvä asia, joka lisää raikkautta ja auttaa herättelemään myös muita.

– Sen vuoksi on avoimempi uusille ideoille, huomaa ne kohdat, jotka voitaisiin hoitaa toisin ja pystyy myös kyseenalaistamaan olemassa olevia käytäntöjä, Vuornos summaa.

Partiosta taitoja politiikkaan

Molempien tähänastisella vaikuttajauralla partiolla on ollut suuri merkitys. Kummankin puheista kaikuu ylistys sille, että partiossa saa kokeilla erilaisia asioita turvallisessa ympäristössä. Jo nuorena kartutetut johtamis- ja ryhmätyötaidot ovat arvossaan myös politiikassa.

– Partiossa olen saanut rauhassa epäonnistua ja oppia kantapään kautta. Monet jutut on tullut kokeiltua ensin partiossa ja sen jälkeen olen voinut soveltaa tietoja ja taitoja esimerkiksi kunnallispolitiikassa, Vuornos pohtii.

Partiosta on ollut hyötyä myös aivan tavallisissa käytännön asioissa.

– Kun on saanut harjoitella esimerkiksi kokouskäytäntöjä ja -periaatteita pienemmissä ympyröissä, on niitä helpompi ymmärtää päätöksenteossakin eikä tarvitse taistella pikkuasioissa, kertoo Vuornos.

Saaralle kokemus partiosta ja muista luottamustehtävistä on tuonut luotettavuutta muiden silmissä.

– Nuoruus ei ole este, kun on osoittanut osaamisensa jo muissa toimissa. Olen saanut paljon hyvää palautetta asiantuntevuudesta ja osaamisesta sekä älykkäästä perustelemisesta. Uskon, että näitä taitoja olen kartuttanut myös partiossa.

Saara näkee kaikessa harrastus- ja luottamustoimissaan paljon samaa.

– Mukaan minut on vetänyt sekä partioon, ylioppilaskuntatoimintaan että kunnallispolitiikkaan halu kokeilla, vaikuttaa, oppia uutta ja kartuttaa elämyksiä ja seikkailla. Nyt asetuin ehdolle eduskuntavaaleihin, koska tavoitteeni on tehdä tästä päivästä hyvä, mutta huomisesta vielä parempi.

Teksti: Anni Ylinen, kuvat: Jaakko Haapala, ehdokkaiden kampanjakuvat

    Eki Laine

    Todella hienoa että partioharrastus kasvattaa vaikutushaluisia ja tietoisia kansalaisia valtiomme johtoon asti.

    Mutta partionhan pitäisi olla poliittisesti sitoutumatonta, joten siksi en näkisi hyvänä että partiolaisuutta käytetään vaalityön välineenä.

    Eki

Kommentoi