Partiomestaria ei saa enää esittää Ylellä – koko ohjelmaformaatti loppuu

Partiojohtaja 28.8.2015 12.58 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Viestintäviraston päätöksen mukaan Partiomestari-ohjelma on sponsoroitua sisältöä. Tuotantoyhtiön mukaan päätös on harmillinen, koska vastaavia ohjelmia ei voi enää tehdä.

Viestintävirasto on kieltänyt Partiomestari-sarjan esittämisen Yleisradion kanavilla. Viestintäviraston mukaan Yle on rikkonut sponsoroidun ohjelman tuottamisen kieltoa.

Partiomestari on tuotantoyhtiö Story of Sports Oy:n ja Suomen Partiolaisten luoma konsepti. Ohjelma on osa Nuoret Mestarit -sarjaa, jossa esitellään nuorten liikunnallisia harrastuksia. Partiomestari-ohjelmassa tarpojavartiot kisaavat partiotaitokilpailun omaisesti partiomestarin tittelistä. Muita mestari-sarjoja ovat muun muassa Lentismestari sekä Koiramestari.

Yhteistyö tulkittiin sponsoroinniksi

Story of Sports fuusioitui tuotantoyhtiö Yellow Filmiin tämän vuoden alussa. Yhtiön tuottaja Tomi Paajanen kertoo, että Partiomestarin tuotantosopimuksessa noudatettiin Ylen eettisiä ohjeita. Hänen mukaansa Suomen Partiolaiset osallistui Partiomestari-sarjan tuotantokuluihin, mutta kaikki muutkin mestari-sarjat on tehty samalla logiikalla.

– Syitä, miksi juuri Partiomestari päätyi tutkinnan kohteeksi, voi vain arvailla.

– Kaikki harrastusorganisaatiot ovat vastanneet tietystä osasta tuotantokuluja, jotka ovat pääasiassa kohdistuneet muun muassa pelikenttävuokriin ja toimitsijoihin. Lisäksi organisaatiot ovat tarjonneet mitä kukin on pystynyt, kuten henkilötyövoimaa. Myös kilpailijat ovat yleensä tulleet järjestön kautta, kertoo tuottaja Paajanen.

Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelmin mukaan televisio-ohjelmaprojektin summissa on kyse kymmenistä tuhansista euroista.

– Me maksettiin siitä, että saatiin aikamoista primetime-näkyvyyttä ja sellaista julkisuutta, mitä partiolle halutaan, Munsterhjelm sanoo.

Viestintävirasto kirjoittaa päätöksessään, että “vaikka kyse olisikin Ylen väittämästä yleishyödyllisestä toiminnasta, ei televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain sponsoroinnin määritelmässä suljeta tällaista toimintaa harjoittavaa tahoa sponsoroinnin määritelmän ulkopuolelle”.

Päätös koskee kaikkia saman formaatin ohjelmia

Story of Sports Oy:n ja Suomen Partiolaisten välisen sopimuksen mukaan ohjelma on tehty partioharrastuksen tunnettuuden edistämiseksi sekä uusien jäsenten hankkimiseksi. Sopimuksen mukaan Suomen Partiolaisilla on oikeus purkaa sopimus, jos ohjelma saa Suomen Partiolaisten tavaramerkin epäsuotuisaan valoon eikä tuotantoyhtiö tee sopimuksen ehtojen vaatimia muutoksia asetettuun määräaikaan mennessä.

Ensimmäinen kausi Partiomestaria julkaistiin elokuussa 2013. Ohjelman ensimmäisellä kaudella oli yli puoli miljoonaa katsojaa ja sarja sai jatkoa seuraavana vuonna. Munsterhjelmin mukaan Partiomestaria ei ollutkaan tarkoitus jatkaa enää toisen kauden jälkeen. Viestintäviraston tutkinnasta tiedettiin ja ohjelman kanssa haluttiin muutenkin pitää taukoa.

Munsterhjelmin mukaan Viestintäviraston päätös ei koske Suomen Partiolaisia eikä järjestölle ole luvassa sanktioita.

– Tämä ei meitä koske, paitsi siitä näkökulmasta, jos haluaisimme jatkossa tehdä taas Partiomestari-sarjaa. Silloin sitä ei ehkä tehtäisi enää Ylen kanaville.

Päätöksessään Viestintävirasto “toteaa selvyyden vuoksi, että päätös ei koske partiotoiminnan tai muun harrastustoiminnan näyttämistä Ylen kanavilla”.

Tomi Paajanen sanoo, että ohjelmissa ei ole kaupallisuuden häivääkään, mutta Viestintäviraston on vedettävä raja johonkin.

– Me koemme asian niin, että tällaiset ohjelmat tulevat loppumaan televisiosta. Se on harmillista, koska ohjelmat ovat olleet suosittuja ja niiden ainoa tarkoitusperä on saada nuoret liikkumaan ja harrastamaan, ei ostamaan, Paajanen sanoo.

Teksti: Riina Haapala, kuvat: Suomen Partiolaiset, Vilma Issakainen

Lisää aiheesta:

Partiomestaruutta ei saavuteta yksin (Partiojohtaja 9.8.2013)

Partiomestari-sarja alkaa syksyllä Ylellä (Partiojohtaja 4.4.2013)

Viestintäviraston päätös

Kommentoi