Hallitusblogi: Kansainvälisyys – tarua tavallisempaa

Partiojohtaja 28.3.2013 10.22 Mielipiteet 0 kommenttia

"Kuinka moni tuntemasi partiolainen on tullut takaisin ulkomaanleiriltä partioon kyllästyneenä ja valmiina lopettamaan sen?"

Partion kansainvälisyydestä puhuttaessa pulpahtaa aina esiin muutama peruspulma. Kokosin alle niiden top-kuutosen ja koetin pohtia, missä menee toden ja tarun raja.

1. Kaikilla ei ole rahaa lähteä ulkomaille

Totta. Siksi onkin tärkeää, että partio tarjoaa mahdollisuuden jokaiselle, kukkaron koosta riippumatta. Jos Suomen suurin ja kansainvälisin nuorisojärjestö ei tähän pysty, kuka pystyy? Tarvitaan vain ajoissa aloitettu varainkeruu sekä hitunen aktiivisuutta ja projektisuunnittelua. Jokainen aikuinen voi päättää, ettei matkusta. Mutta jokaisella nuorella tulisi olla siihen ainakin kerran mahdollisuus.

2. Kv-yhteistyö on turhauttavaa

Aivan varmasti. Sekin ottaa päähän, jos kv-seminaarin ohjelma on huono ja Jamboreella joku on mennyt levittämään kakkaiset vessapaperit pitkin bajamajan lattiaa. Juuri turhautumisen takia yhteistyö on tärkeää. Kansainvälinen yhteistyö on sitä, että opitaan toisten ajatuksista. Opitaan joustamaan. Opitaan sietämään. Koetaan yhdessä hyviä hetkiä. Ja sitä kautta ollaan taas yhtä pientä askelta lähempänä sitä sodatonta maailmaa.

3. Kansainvälisyys on extraa, johon voidaan keskittyä sitten, kun kaikki muu on valmista

Se kaikki muu ei tule koskaan valmiiksi. Kansainvälisyys on jo osa nuorten elämää: netissä, ulkomaanmatkoilla, koulussa. Kansainvälisyyden ei tarvitse kiinnostaa kaikkia, mutta kaikilla tulisi halutessaan olla mahdollisuus sen toteuttamiseen. Partion tehtävä on kasvattaa aktiivisia kansalaisia, ja osa kansalaisuutta on ymmärrys kansainvälisyydestä. Sitä paitsi, kuinka moni tuntemasi partiolainen on tullut takaisin ulkomaanleiriltä partioon kyllästyneenä ja valmiina lopettamaan sen?

4. Kansainvälisyys on vaikeaa

Ilmoittaudu SP:n leirimatkalle ja hyppää bussiin – ei kovin vaikeaa. ”Ottakaa selvää suomensukuisten kansojen partiotoiminnasta ja ottakaa yhteyttä suomalais-ugrilaisiin partiolaisiin” – vaikeaa, tai vaativampaa kuin keskivertojohtaja toivoo. Osa kansainvälisyyteen liittyvistä aktiviteeteista on edelleen turhan epäkonkreettisia. Ulkomaanprojektit tarvitsevat tukea piireiltä ja keskusjärjestöltä, kunnes niistä tulee osa lippukuntakulttuuria. Viesti projektin tehneiltä, vielä harvoilta vartioilta näyttää olevan aina sama: Etukäteen projekti tuntui työläältä, mutta lopulta se oli partion parhaita kokemuksia. Välillä vaivannäkö siis kannattaa.

Kysyttävää kansainvälisyydestä? Ota yhteys kv-yhteyksien valiokuntaan!

Kysyttävää kansainvälisyydestä? Ota yhteys kv-yhteyksien valiokuntaan!

5. Kansainvälisyys kuuluu vain keskusjärjestölle

Edustaminen maailmanjärjestöissä ja kansainvälisten yhteyksien hoitaminen on keskusjärjestön tehtävä. Ei ole silti mitään syytä ajatella, ettei lippukunnilla ja piireillä voisi olla yhteyksiä muihin partiomaihin. Järvi-Suomen Partiolaiset tekee leirimatkan Englantiin 2014, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset haki vaikutteita toimintaansa Ruotsista. Kunhan Suomen Partiolaiset pysyy projekteista ajan tasalla, yhteinen kuva säilyy.

6. Kansainvälisyys on pienen porukan oma juttu

Jos jotain toivon, niin sitä, ettei kukaan jatkossa tunne näin. Kv-yhteyksien valiokunta pyrkii muuttamaan tällaista kuvaa koko tarmollaan. Esimerkiksi tiedottamalla kv-mahdollisuuksista kotimaassa ja ulkomailla. Parantamalla ohjelmavaliokunnan kanssa piirien ja lippukuntien kv-toiminnan tukea. Lisäämällä yhteyksiä lähimaiden kanssa, joihin on helpompi matkustaa. Käymällä koulutuksen kanssa läpi koulutusten kv-sisältöjä. Partion kansainvälisyys tarjoaa 40 miljoonaa mahdollisuutta löytää erilaisia ihmisiä, näkemyksiä, vitsejä ja toimintatapoja – tartu niihin! Jos et keksi miten, ota yhteyttä.

Teksti: Karoliina Tikka, kuvat: Juho Keitaanniemi.

Kirjoittaja on KVY-valiokunnan puheenjohtaja ja SP:n hallituksen jäsen

Kirjoitus on julkaistu myös kv-yhteyksien valiokunnan blogissa.

Kommentoi